De geschiedenis en oorsprong van het golfsurfen

Surfen is een geweldige sport met een indrukwekkende geschiedenis. De exacte oorsprong van surfen is niet zeker, maar het werd voor het eerst gezien door Europeanen op een schip in Tahiti in 1767.

Onderzoek wijst uit dat surfen teruggaat tot de oude Polynesische culturen die lang geleden bestonden. Volgens verzamelde gegevens en vele mythen was de leider van een stam de man die het beste kon surfen.


Met andere woorden, de top surfer was de topman in zijn gemeenschap. Dat zegt veel over hoe belangrijk surfen was in het leven van de ouden.

Vooral Hawaïaans surfen heeft een rijke traditie. De oude Hawaiiaanse bewoners zagen surfen als een onderdeel van het leven. Het was niet zomaar een hobby of een baan. Het was een manier van leven en een kunstvorm voor hen.

Het bouwen van een surfplank was een spiritueel proces en er werd veel zorg besteed aan alles wat met surfen te maken had. De mensen waren gefascineerd door het concept van het temmen van de oceaan en het ontdekken van de mysteries die onder de krachtige golven waren begraven.

Ontwikkeling surfboard geschiedenis

De eerste surfboards varieerden van 10 voet (3 m) tot een enorme 20 voet (6 m), ze wogen meer dan 35 kg en sommige zijn zelfs geregistreerd als 68 tot 91 kg.

In tegenstelling tot moderne boards waren deze boards niet ontworpen om over een golf te surfen, deze gingen alleen rechtdoor. Dit betekende dat er geen “één surfer” -regel was op golven, je kon iedereen zonder problemen op dezelfde golf plaatsen!

Deze werden tot eind jaren dertig gebruikt en bestaan nog steeds als gedenktekens, kunst en in historische musea.

Golfsurf geschiedenis

De meest bekwame surfers kregen aanzien en respect in de samenleving. Uiteindelijk creëerden veel Hawaiianen uit de hogere klasse een samenleving die draaide om de sport.

Vele jaren later sloeg het surfen aan in de Verenigde Staten. James Matthias Jordan, Jr. leerde van de oude manieren van de Polynesiërs en bracht surfen naar de oostkust.

Surfen viel ook op grote schaal aan de westkust van de Verenigde Staten. Innovaties in board ontwerpen en meer publieke bekendheid leidden op een paar verschillende plaatsen tot een explosie van surfcultuur.

Hawaï, Australië en Californië kwamen naar voren als surfparadijs voor degenen die de sport en de levensstijl die ermee gepaard gingen wilden beoefenen.

De surfcultuur nam een ​​grote vlucht in de jaren zestig toen films en surfmuziek zoals de Beach Boys internationale aandacht kregen.

De strandcultuur in Zuid-Californië en de surf levensstijl trokken de aandacht van veel mensen. Er ontstonden competities en er begon een professionele surfgemeenschap te komen.

Deze trend heeft zich tot op de dag van vandaag voortgezet. Er zijn nu tal van surfwinkels, evenementen, eersteklas stranden en een hele subcultuur die draait om deze extreme sport.

Golven berijden is een van de meest opwindende ervaringen die er zijn, dus het is geen verrassing dat mensen deze sport al talloze jaren beoefenen.

Surfboard geschiedenis
Ga terug naar de Kennisbank

Wil je zelf leren golfsurfen lees dan meer over onze golfsurflessen.
Een 2 uur durende les is al mogelijk vanaf €25,-

Lees meer over golfsurfles