Wat is goed surfweer en waar kun je het beste de voorspellingen bekijken

Om te surfen hebben we 1 ding nodig en dat zijn golven. Maar om naar de golfhoogte alleen te kijken is vaak niet genoeg. Als surfer kijk je onder andere naar de volgende punten:

  • De voorspelde hoogte van de golf
  • De tijd tussen de golven
  • Het getij en de stroming
  • De wind

De hoogte van de golf

De hoogte van de golf is van belang om te bepalen of je überhaupt de zee in wilt gaan. Zo zullen beginnende surfers bijvoorbeeld niet snel met golven boven de 1 meter hoogte de zee in gaan terwijl het dan voor de betere surfer net leuk begint te worden. Golven zijn in 2 categorieën in te delen, je hebt het zogenoemde “Windswell” en “Groundswell”.

In Nederland kennen we voornamelijk windswell. Als het stevig waait dan word het water naar de kust gedrukt waardoor golven ontstaan. Als de wind van het land af waait dan word het water juist weggeduwd wat ervoor zorgt dat er geen golven zijn.

Groundswell komt in Nederland erg weinig voor. Om groundswell te creëren dient er ergens ver op zee een lagedrukgebied te zijn waar de golven ontstaan. De golven reizen dan helemaal door tot de Nederlandse kust om daar vervolgens op een zandbank te breken. Nederland heeft weinig groundswell omdat Groot Brittannië veel goede swell blokt. Als we groundswell hebben komt deze dan ook voornamelijk uit Noord/Noord-West richting omdat we daar honderden kilometers zee hebben.

Het getij en de stroming

Overal ter wereld hebben we te maken met getijden. We kennen hoog water (vloed) en laag water (eb). De golven in Nederland breken voornamelijk op zandbanken, zodra een zandbank ondieper komt te liggen zal een golf er tegenaan botsen en breken. Wanneer het hoog water word en de zandbank steeds dieper verdwijnt zal de golf over de zandbank gaan zonder te breken. Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn.

De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming. Met opkomend water is dit naar het noorden en met afgaand getij naar het zuiden. Als het hard waait uit bijvoorbeeld het noorden dan kun je beter niet met afgaand tij gaan surfen, je zult dan extra snel afdrijven en lange stukken terug moeten lopen.

De tijd tussen de golven

Bij het golfsurfen kijk je ook naar de periode tussen de golven. Hoe langer de periode is hoe beter de golven over het algemeen zijn. Ook maakt het het surfen gemakkelijker omdat je tijdens het uit paddelen niet constant golven over je heen krijgt. Als de periode kleiner is, bijvoorbeeld maar 3 of 4 seconden dan noemen we de zee ook wel een klotsbak. De golven krijgen geen tijd om zich goed te vormen. In Nederland zijn de periodes tussen de golven bijna altijd kort, op een goede surfdag is dit 6-7 seconden. Op sommige locaties in het buitenland kunnen de periodes al vaak richting de 15-20 seconden gaan wat het surfen veel aangenamer maakt.

Wind

De wind is van grote invloed op de golven, zoals we eerder hebben genoemd kunnen golven ontstaan door “Windswell”. Te harde wind kan er ook juist voor zorgen dat de golven te snel breken en/of dat er sterke stroming komt te staan. Bij te harde wind, boven de 6bft, raden we beginners af het water in te gaan.

Surfweer voorspellingen online bekijken

Er zijn meerdere websites waar je goed de voorspellingen voor golven kunt bekijken.

  • Surfweer.nl: De eigenaar van de website (Tobias) geeft bijna dagelijks updates of er golven aankomen. Je kunt ook een sms dienst bij hem afnemen waardoor je wekelijks de voorspellingen krijgt toegestuurd.
  • windguru.cz: De website die wij het meest gebruiken om inzicht te krijgen op de windvoorspelling. Ook actuele wind is hier terug te vinden
  • Magicseaweed.com: is een site waar je wereldwijde voorspellingen kunt vinden.
Ga terug naar de Kennisbank

Wil je zelf leren golfsurfen lees dan meer over onze golfsurflessen.
Een 2 uur durende les is al mogelijk vanaf €25,-

Lees meer over golfsurfles