Waarom beginnen met een soft top surfboard

Sinds een aantal jaar liggen er over de hele wereld steeds meer soft top surfboards in het water. Ze zijn goedkoop en vrijwel onverwoestbaar, worden voornamelijk door beginners gebruikt maar inmiddels ook door een aantal professionals. Erg populair zijn de boards bij surfscholen omdat het gemakkelijker surfen is. De boards hebben een groot drijfvermogen waardoor ze stabiel zijn en je extreem makkelijk kunt peddelen. Duckdiven onder een golf door gaat dan weer niet zo lekker en een ander nadeel is dat soft top board sneller worden opgepakt door de golf wat het lastiger maakt achter de branding te komen.

Naast dat soft top surfboards fijn zijn om op te surfen hebben ze een ander groot voordeel en dat is dat ze over het algemeen goed betaalbaar zijn. De boards zijn zachter wat het veiliger maakt voor de beginnende surfer en de vinnen zijn vaak flexibel waardoor ze minder snel beschadigd raken.

Er zitten ook nadelen aan de soft top boards, dit voornamelijk in de prestaties. Je kunt met een soft top surfboard veel minder goed bochten maken wat je bewegingsvrijheid aanzienlijk beperkt. Dit is dan ook wat maakt dat de boards geschikter zijn voor beginners omdat zij aan het leren zijn stabiel te kunnen staan op het board. Een ander groot nadeel is dat de soft top boards vrijwel niet te recyclen zijn. Als een board stuk gaat kun je er niks meer mee en kan hij eigenlijk direct naar de stort.

Wanneer dan toch op een hard top surfen?

Wanneer je toe bent aan de volgende stap en de basis onder de knie hebt, wat inhoud dat je gemakkelijk op het board kan staan, dan kun je een hard top board gaan proberen te surfen. Je zal ervaren dat het board minder drijfvermogen heeft en dunner is, hierdoor kun je veel gemakkelijker bochten maken.

Sommige beginnende surfers kunnen niet overweg met een soft top surfboard. Hoewel de boards het veel makkelijker zouden moeten maken om te leren surfen vinden sommige surfers leren surfen op een hard top board toch makkelijker. Ons advies is probeer een soft top en als je dit helemaal niks vind kun je altijd proberen of een hard top verschil maakt voor jou.

Ga terug naar de Kennisbank

Wil je zelf leren golfsurfen lees dan meer over onze golfsurflessen.
Een 2 uur durende les is al mogelijk vanaf €25,-

Lees meer over golfsurfles