Surfweer check

Kitesurfen en Golfsurfen zijn beide sporten waarbij je volledig afhankelijk bent van de natuur. Waait het niet of staan er geen golven dan kunnen we onze sport niet beoefenen. Maar hoe weet je nu eigenlijk wanneer wel het juiste moment is.. Hier leggen we het je uit aan de hand van een aantal handige websites.

Kitesurfen

Het belangrijkste bij kitesurfen is dat we voldoende wind hebben. Voor iedereen is dit anders, het is namelijk afhankelijk van welke maat kite je gebruikt maar ook hoe zwaar je bent speelt een belangrijke rol. Naarmate je langer kite krijg je steeds meer gevoel bij welke wind je welke kite dient te gebruiken.

De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen. Er zijn uitzonderingen met speciale kites / boards waarmee het wel al vanaf 8 knopen kan maar dit is voor de gevorderde kitesurfers.

Hieronder een van de meest gebruikte website www.windguru.cz  . Hier kunnen we het aantal knopen bekijken en de windrichting.

Naast of er wind staat of niet is het ook belangrijk wat de windrichting is. We kitesurfen alleen met aanlandige of schuin aanlandige wind, de reden hiervoor is dat als de wind uit het land de zee op blaast het gevaar bestaat dat we niet meer terug komen bij het land.

De wind in Zandvoort is goed tussen de 220 graden zuid zuid west (ZZW) en 20 graden noord noord oost (NNO) zoals te zien op het kompas.

Dus als we de wind in de voorspelling aflezen houden we naast het aantal knopen ook rekening met de windrichting.

Andere websites waarop de windvoorspelling is te volgen zijn;

www.windy.tv
www.windfinder.com

Golfsurfen

Het belangrijkste bij Golfsurfen zijn uiteraard de golven die we nodig hebben om vooruitgeduwd to worden om te kunnen gaan staan op de golf. In Nederland zijn golven minder vanzelfsprekend omdat wij bijna geen echte “swell” kennen. Dit zijn golven die ver op zee ontstaan soms wel honderden kilometers ver weg door sterke wind. In Nederland is hier niet veel ruimte voor omdat onze Noordzee niet zo breed is.

De golven in Nederland zijn dus voornamelijk afhankelijk van de wind die er bij de kust staat of de dagen ervoor heeft gestaan. Een exacte uitleg over hoe golven werken, wat de actuele condities zijn en de voorspellingen is te vinden op we website www.magicseaweed.com

Leren golfsurfen is al mogelijk met knie hoge golven.