Wat voor golfsurfboard past er bij mij?

Je wilt leren golfsurfen of kunt dit misschien al en bent toe aan je eigen materiaal. Er is zo veel keuze.. Welke maat board heb je nodig? Dit is niet alleen in lengte maar ook in breedte en dikte. Wil je een softtop of een hardtop board? We leggen je kort uit wat de mogelijkheden zijn en waarom het één misschien beter bij je past dan het ander.

3 belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste surfboard

 1. Kies je board niet op hoe hij er uit ziet. Een klein board is heel cool maar als je er (nog) niet op kan surfen dan heb je veel minder plezier in het water dan als je een board hebt wat wel goed bij je niveau past. Om je surf level snel te verbeteren is het belangrijk om aan de hand van je gewicht en je niveau je keuze voor een board te maken.
  .
  .
 2. Het belangrijkste om op te letten is het drijfvermogen van het surfboard, ook wel het volume genoemd. Het volume verteld ons hoe goed het board blijft drijven, hoe meer het board drijft hoe minder weerstand je lichaam zal hebben in het water als je peddelt. Je ligt dus meer op het water waardoor je sneller kunt bewegen. Hoe sneller je kunt peddelen hoe meer golven je kunt pakken en hoe minder stijl de golf hoeft te zijn om er al op te kunnen surfen. Om het juiste volume voor jou te bepalen moeten we ook kijken naar je gewicht, zwaardere surfers hebben meer volume nodig om te blijven drijven.Hoe beter je kunt surfen hoe minder volume je nodig hebt. Aan de hand van onderstaande tabel kun je bepalen hoeveel volume jij nodig hebt. Weeg je bijvoorbeeld 75kg en ben je een beginnende surfer dan heb je 75 / 0,9 = 83 Liter drijfvermogen nodig.
  .
  .
  Hoeveel volume surfboardHet juiste volume uitrekenen geeft je al een goed beeld van wat voor board er voor jou geschikt is. Hierna is de shape oftewel de vorm belangrijk..
 3. Er zijn verschillende vormen en als beginnende surfer is het vooral ook belangrijk om te weten wat je niet moet kopen.Surfboard shapes
  Dit zijn de 4 type board waarin we surfboards kunnen verdelen. Als beginner wil je alleen kijken naar Funboards en naar longboards. Deze hebben meer drijfvermogen en maken het makkelijker te leren golfsurfen.
  .

Longboard

Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij.
Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf. Deze super stabiele surfplanken zijn gemakkelijker te peddelen, komen sneller in de golven en zijn vergeving gezinder wanneer het moment aanbreekt en je moet gaan staan.

Het longboard is het beste in deze omstandigheden:
Als de golven klein en rollend zijn, kun je het beste een longboard gebruiken. Vanwege het grote oppervlakte en de lage rocker kun je op kleinere golven surfen en meer golven pakken. Hoewel longboards in veel verschillende omstandigheden leuk kunnen zijn, zijn ze vooral bij kleinere golven ideaal.

Voordelen
Zorgen voor stabiliteit om te helpen balanceren.
Drijven beter zodat je sneller kunt peddelen en meer golven kunt pakken
Als je in het begin voor een softtop kiest, is dat veiliger (minder kans op blessures, als het board je raakt)

Een longboard betekent niet per se dat je een beginner bent. Ze kunnen ook leuk zijn op een hoger niveau.

.

Funboard / Fish

Het mooie een funboard is dat wanneer je overschakelt naar een kortere en kleinere stijl, je nog steeds de stabiliteit kunt hebben die het biedt. Je wilt absoluut niet direct naar een shortboard overschakelen na een longboard/softtop, omdat je veel problemen zult krijgen met de balans van het board. Dit board is een soort intro voor een shortboard voor beginners.

fish boards zijn goed voor de volgende omstandigheden:
Op dagen dat de golven van gemiddelde hoogte zijn en een beetje steil zijn, is een fish heerlijk om op te surfen. Door de dikte en breedte van een fish kan hij kleinere golven berijden. Door de korte lengte en de dubbele vin-opstelling kunnen ze meer manoeuvreren dan een longboard, daarom kunnen ze al erg leuk zijn op golven van ± 1 meter hoog.

Voordelen
Nog steeds redelijk makkelijk peddelen
Gemakkelijker te manoeuvreren, bochten maken
Brengt je surflevel gemakkelijk naar een hoger niveau
Deze boards zijn meestal erg sterk

Wanneer moet je overschakelen van een longboard / softtop?
Je beheerst het (softtop) longboard
Je kunt goed en snel peddelen
Je kunt gemakkelijk groene golven pakken
Makkelijk opstaan en bochtjes draaien

.
.

Shortboard 

Je bent in het stadium waarin je je geen zorgen meer maakt over peddelen, pop-ups en het leren van de basisprincipes van surfbochten – je voelt je hier al comfortabel bij. Als hierna een nieuwe uitdaging wilt is shortboarden een geweldige manier om dat te doen. Shortboards zijn doorgaans lichter, kleiner, sneller en drijven minder. Shortboards worden doorgaans gebouwd met het oog op lichtheid. Deze boards hebben minder volume waardoor je het board makkelijker onder kunt duwen wat handig zal zijn voor het duiken met grote golven.

Het shortboard is het beste in deze omstandigheden:
Wanneer de golven middelhoog en stijl zijn is het shortboard de beste board optie. Deze omstandigheden lenen zich voor verticaal surfen en mogelijk voor barrel riding. Het shortboard is het beste type surfboard voor deze surfstijlen en een goede keuze als de omstandigheden dit toelaten.

Voordelen:
Je blijft je manoeuvres verbeteren
Gemakkelijker steile en krachtige golven surfen

Checklist – wanneer moet je overschakelen van een funboard naar short board?
Je beheerst het funboard of het fish board volledig
Je kunt lage en hoge bochten maken op de golf
Vrijwel iedere golf surfen

Als je een surfboard gaat kopen kun je altijd langs een surfshop waar alle maten en vormen beschikbaar zijn. De winkelmedewerkers kunnen je het beste advies geven. Dit kan bijvoorbeeld bij Van den Berg surfshop in Zandvoort

Ga terug naar de Kennisbank

Wil je zelf leren golfsurfen lees dan meer over onze golfsurflessen. Een 2 uur durende les is al mogelijk vanaf €25,-

Lees meer over golfsurfles

Kun je al surfen en heb je je eigen materiaal? Kies voor het gemak van je surfboard stallen 50 meter bij het strand vandaan.

Lees meer over stallingsmogelijkheden